VR ouderen

VR in de ouderenzorg

Het VRcafe is geschikt voor iedereen tussen de 8 en 80 jaar. Geloof het of niet, voor de oudere generaties kan VR erg leuk zijn. Naast dat virtual reality leuk is voor ouderen heeft het ook een heleboel andere voordelen. Ouderen gaan steeds minder vaak de deur uit, dit zorgt ervoor dat hun belevingswereld een stuk kleiner wordt. Doordat ze steeds minder beleven hebben ze ook steeds minder om over te praten. Met een VR-bril kunnen ouderen nieuwe dingen beleven zonder dat zij hiervoor hoeven te lopen.

UIT ONDERZOEK BLIJKT..

  • VR kan ervoor zorgen dat verveling onder ouderen wordt voorkomen.
  • Virtual reality heeft een positief effect op cognitieve vaardigheden (geheugen, intelligentie, taal en concentratie).
  • Symptomen van dementie zoals onrust, angst en depressie kunnen worden verlicht door virtual reality.
  • Het kan helpen om ouderen te laten ontspannen.
  • Ouderen kunnen dingen beleven die ze door hun ouderdom zonder VR niet meer zouden kunnen beleven.

Er zijn trainingen met virtual reality die het leven van ouderen makkelijker maken. Een belangrijk voordeel is dat er oefeningen gedaan kunnen worden met weinig kracht en inspanning. Deze trainingen zijn vaak gericht op mobiele vaardigheden zoals het zelfstandig voortbewegen met bijvoorbeeld een rolstoel. Andere voorbeelden zijn valpreventie, balans en houding. VR zorgt voor meer afwisseling in omgevingen, opdrachten en spelelementen. 

Ook kan VR gebruikt worden voor dementiepatiënten in reminiscentietherapie, bij deze therapie worden bewust herinneringen opgehaald. Dit wordt gedaan om de levenskwaliteit van dementiepatiënten te verbeteren. Een ander voordeel is dat patiënten aangezet worden tot gesprekken over hun herinneringen.  

Door middel van VR kunnen de patiënten locaties uit hun verleden zoals, hun geboortestad, bezoeken. Virtual reality is hiervoor een goede methode door het visuele realisme. Ook kan virtual reality zorgen voor meer begrip. Zo kunnen naasten en zorgverleners door middel van VR ervaren hoe het is om te leven met een ziekte als dementie.

BLIJF ACTIEF MET VR!

Dit waren een aantal voorbeelden van hoe virtual reality het leven van ouderen kan verbeteren. Herleef het verleden, verken de wereld en blijf actief met VR!

Bekijk ons aanbod games!
Bereikbaarheid VR

VRcafe het best bereikbare uitje van Nederland

Een VR Experience, speelhal en arcadehal in een! Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een kwartiertje in het VRcafe! Pak de trein en stap uit op Haarlem station. VRcafe ligt super centraal bij het station, met een minuut ben je vanaf het station in het VRcafe

Lees verder »
Open met Pasen

Open met Pasen!

Op zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we Pasen! Leuk om te weten: we zijn op beide feestdagen open! Dus als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit, waarom kom je niet gezellig langs in ons VRcafe voor wat virtual reality plezier?

Lees verder »