Man wordt duizelig in VR

Wat te doen tegen motion sickness

Motion sickness tijdens het spelen van VR. Dat wordt ook wel virtual reality sickness of cybersickness genoemd. Voor velen is dit een reden om VR niet uit te proberen. Men is bang dat zij duizelig en/of misselijk worden door het spelen van games in virtuele realiteiten. Wij hebben in ons VRcafe echter gemerkt dat er maar vrij weinig mensen last hebben van deze motion sickness. Denk jij dat je er toch wel gevoelig voor bent? Lees hieronder dan snel de tips hoe je motion sickness kunt voorkomen. 

Eten en drinken

Zorg dat je vooraf aan het spelen voldoende (maar niet al te veel) hebt gegeten en gedronken. Wacht minstens 30 minuten na het eten totdat je begint met spelen. Ontwijk voedsel waarvan je snel misselijk wordt zoals fastfood en snoep. Kijk ook uit met koffie, alcohol en zuurstofhoudende dranken. Neem liever iets als gemberthee, dat juist misselijkheid helpt te voorkomen/verhelpen. 


Ventilatie 

Check voordat je begint met spelen of de ruimte genoeg ventilatie heeft. Frisse lucht is erg belangrijk als je snel misselijk wordt. Voorkom daarom om VR te spelen in warme en muffe ruimtes. 


Bril afstellen 

Zorg ervoor dat de bril goed op je hoofd zit. Wanneer het beeld wazig is moet je hoogstwaarschijnlijk de hoofdbanden strakker zetten. Stel de bril daarom altijd goed af voordat je begint met spelen, want een scherp beeld hebben is een goed begin om motion sickness te voorkomen. Wat ook kan helpen is de helderheid van de bril een klein beetje te verlagen. Een lagere helderheid geeft je brein minder prikkels om te verwerken en maakt het makkelijker om te wennen aan de beweging van de beelden.  


Langzaam opbouwen

Laat je brein langzaam gewend raken aan VR. Als je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor motion sickness is het verstandig om eerst voor een korte duur VR te spelen. Wanneer dit goed gaat kan je de volgende keer voor een langere periode spelen en de keer erna weer wat langer. Door je brein te laten wennen aan VR voorkom je motion sickness doordat je steeds langer kunt spelen zonder klachten. 


Games kiezen

Denk goed na over de games die je gaat spelen. Begin bijvoorbeeld niet met een achtbaan simulatie of VR Racen. Voorkom ook games waarmee je de joystick van de controllers kan gebruiken om mee te lopen. Wanneer jouw beeld laat zien dat je beweegt, maar je in realiteit nog stil staat, wordt je sneller draaierig. Kies daarom liever voor games met teleportatie. 


Op tijd stoppen 

Merk je dat je ondanks de tips toch duizelig begint te worden? Stop dan direct met spelen. Zodra jij je weer iets beter voelt en de duizeligheid helemaal weggetrokken is, kan je weer verder gaan met spelen. Wanneer je gelijk stopt zodra je misselijk of duizelig wordt bouw je een tolerantie op. Als je namelijk door blijft spelen wanneer jij je niet goed voelt, gaan jouw hersenen het gevoel van VR koppelen aan het gevoel van motion sickness. En dat is natuurlijk precies wat je moet voorkomen!


Virtual reality en concerten

Virtual reality en concerten

Virtual reality kan de manier waarop we concerten ervaren veranderen. In deze blog hebben we het over een paar manieren waarom virtual reality je concertbeleving kan veranderen.

Lees verder »
VR ouderen

VR in de ouderenzorg

Bij ons in VRcafe Haarlem vieren we de herfstvakantie met een geweldige actie. Stap binnen in de betoverende wereld van virtual reality en geniet van de leukste games.

Lees verder »