Ready player one body suit

Deze VR ontwikkeling is dichterbij dan je zou denken

We zijn erg gewend aan bepaalde gestures op onze telefoons. Met onze vingers inzoomen en swipen voelt heel natuurlijk aan. Tot nu toe worden alle games nog gespeeld met buttons. Hoe lang zal het duren voordat we in VR alles met onze handen kunnen bedienen?

Sinds 2013 zijn de eerste prototypes voor VR gloves gemaakt. Met VR gloves worden de bewegingen van je handen en vingers gemeten. Deze bewegingen worden accuraat overgezet naar in-game bewegingen waardoor je in-game objecten kunt vastpakken, aanraken, oprapen, gooien en nog veel meer. Over de periode van 9 jaar zijn er mega veel ontwikkelen gedaan, de eerste gloves zijn zelfs al gebruiksklaar.

Ocolus quest VR controllers

Buttons verleden tijd?

VR niet meer hoeven te besturen met de klassieke knoppen? Het lijkt nog heel ver weg maar de eerste interactieve handschoenen zijn al op de markt.

Met de buttons op onze vertrouwde controllers kunnen we hele directe acties uitvoeren in een spel. Wil je schieten? Druk op een knopje. Herladen? Druk op een knopje. Een andere wapen pakken? Je raadt het al; druk op een knopje.

Dingen kunnen aanraken en oppakken biedt veel mogelijkheden voor virtual reality. Het creëert een nieuwe laag van interactie.

Ready player one body suit

Eerste stap naar immersion

Als men denkt aan VR wordt er snel gerefereerd naar een scenario zoals in de film Ready Player One geschetst wordt. In de film springt Parzival in een virtuele wereld (oasis) door een haptic body suit aan te trekken. Met dit pak worden al zijn bewegingen gemeten en kan hij met echte bewegingen het spel besturen.

De technologie is op het moment nog niet op het niveau van een complete immersion. Maar de eerste stap komt wel heel dichtbij: VR handschoenen.

Met VR handschoenen worden de bewegingen van je vingers getracked. Hierdoor kun je interacteren met in-game objecten. Acties uitvoeren met buttons kunnen zomaar verleden tijd worden wanneer we alles met echte bewegingen kunnen doen.

Sommige huidige VR gloves geven zelfs weerstand bij het vastpakken van een object, waardoor het voor jou aanvoelt alsof je het echt vastpakt

Dermo haptic gloves

Huidige Gloves

VR handschoenen kunnen in meerdere vormen gegoten worden. De een meet de kracht die je met je vingers zet en de ander meet je zenuwen. Je zenuwen? Ja, je zenuwen. Een armband (EMG wristbands) die aan de hand van je zenuwen en spiercontractie de kracht en de beweging van je vingers en handen kan meten. De prototypes zijn zelfs al zo nauwkeurig dat je zonder een toetsenbord kunt typen.

De prijzen van de VR gloves verschillen enorm. De goedkoopste handschoenen starten rond de 250 euro en kunnen flink in de kosten oplopen tot 5.000.

Ondanks dat eerste VR gloves in 2013 zijn ontwikkeld staan de meeste gloves nog in de kinderschoenen. Er zijn al games ontwikkeld voor de VR gloves maar de meeste games zijn afgesteld op de huidige VR controllers.

Met de introductie van de metaverse lijkt een full body suit niet zo ver weg. Er zijn flink wat ontwikkelingen rondom VR maar het zal nog wel even duren voordat je met je hele lichaam soepel een game kan besturen. Tot die tijd genieten we nog met onze controllers en buttons!

Wil jij verbaasd worden door het huidige niveau van immersion van VR? Boek nu de VR Experience in het VRcafe in Haarlem.

Bereikbaarheid VR

VRcafe het best bereikbare uitje van Nederland

Een VR Experience, speelhal en arcadehal in een! Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een kwartiertje in het VRcafe! Pak de trein en stap uit op Haarlem station. VRcafe ligt super centraal bij het station, met een minuut ben je vanaf het station in het VRcafe

Lees verder »
Open met Pasen

Open met Pasen!

Op zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we Pasen! Leuk om te weten: we zijn op beide feestdagen open! Dus als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit, waarom kom je niet gezellig langs in ons VRcafe voor wat virtual reality plezier?

Lees verder »