Stripdagen

Stripdagen in het VRcafe

De Stripdagen in Haarlem zijn gisteren afgelopen. Bij het VRcafe hebben we genoten van twee verschillende evenementen: de Workshops tekenen in VR van Ytje Veenstra en de expositie Oranova en Sens VR van Marc-Antoine Mathieu.

Maandag 6 Juni gingen de tweejaarlijkse Stripdagen van start met verschillende stripboek-gerelateerde evenementen verspreid door Haarlem. De dag daarna begonnen we bij het VRcafe met de workshops VR tekenen van Ytje. Waar ons cafe normaliter vaak een hub is voor lasergamen of pijl en boog schieten stonden er voor de verandering volop kunstenaars aan 3D creaties te werken. Bij een van de workshops was Michael van der Putten van NH nieuws aanwezig, zijn rapportage vind je hier

 

Mediacollege VR

 

Ytje Veenstra heeft ons een mooie samenvatting gegeven over haar ervaring van de stripdagen:

“De Stripdagen Haarlem vonden – voor het eerst sinds de coronapandemie – plaats van 3 tot en met 12 juni.

In het kader van dit festijn, dat stripliefhebbers uit binnen- en buitenland trekt, was het mogelijk om een workshop Tekenen in Virtual Reality (VR) te volgen in het VR Café Haarlem.
Scholieren, studenten en professionele kunstenaars/vormgevers konden kennis maken met het tekenen in de driedimensionale ruimte.

Tekenen in VR is even wennen. In tegenstelling tot tekenprogramma’s op de computer, waarbij je naar een scherm kijkt terwijl je creëert, sta je in een VR tekenprogramma midden in je werkruimte. Met twee zogenaamde ‘controllers’, één waarmee je lijnen kunt trekken en één waarmee je een palet en gereedschappen ‘vasthoudt’, kun je een enorme verscheidenheid aan creaties maken.

Tijdens de workshops werd er gewerkt met de VR applicatie Tilt Brush. Deelnemers voelden zich al snel thuis in hun virtuele wereld; er werd wat afgetekend en gebouwd. Het thema van de Stripdagen Haarlem 2022 was ‘Worldbuilding’. Deze workshops pasten hier qua thema heel goed bij.

Professionele kunstenaars, illustratoren, striptekenaars en animatoren vertaalden hun eigen unieke stijl in intrigerende driedimensionale werelden. Studenten van het Mediacollege Amsterdam maakten spetterende, kleurrijke personages, ruimteschepen en wezens. Jongeren die zich bij jongerencentrum Flinty’s voor de workshop hadden aangemeld maakten collages, tekenden animatie- en internethelden en experimenteerden met alles wat Tilt Brush te bieden heeft.

Deelnemers aan de workshops waren erg positief. Kunstenaars zien mogelijkheden om een extra dimensie (letterlijk en figuurlijk) aan hun werk toe te voegen. Jongeren hebben wel eens games gespeeld in VR, maar zelf je eigen wereld bouwen en tekenen is toch iets heel anders. Het was een uitdaging die gretig werd aangegaan, door ieder op een geheel eigen manier ingevuld.

De workshops werden gegeven door illustrator en VR tekenaar Ytje Veenstra. Veenstra woont en werkt in Haarlem. Ze werkte o.a. als lead VR animator mee aan de VR documentaire Another Dream (2019, Ado Ato Pictures).

Ook deed het VR Café dienst als expositieruimte. Gedurende openingstijden waren er twee VR werken te zien: Sens VR van striptekenaar Marc Antoine Mathieu en Oranova van striptekenaar Merel Barends.
Sens VR is een vervreemdende reis van een eenzame man door een minimalistisch landschap. Met een minimum aan elementen weet het VR werk een maximum aan atmosfeer te creëren.
Oranova is een transmediale verhalenwereld van scenarioschrijver Jantiene de Kroon en stripmaker Merel Barends. De verhalen gaan over de bewoners van twee planeten die rond dezelfde zon draaien. In het VR Café was een sneak peek te zien; het voltooide project zal in 2023 worden vertoond.

Bezoekers konden op deze manier kennismaken met een heel andere manier van verhalen vertellen. De expositie en de workshops waren een waardevolle toevoeging aan het programma van de Stripdagen.”

De Stripdagen waren voor ons een enorm succes, we hopen in 2024 weer mee te doen! Veel dank aan Ytje Veenstra, Merel Barends, stimuleringsfonds creatieve industrie en gemeente Haarlem voor de fijne samenwerking.

Flintys bij VRcafe
Bereikbaarheid VR

VRcafe het best bereikbare uitje van Nederland

Een VR Experience, speelhal en arcadehal in een! Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een kwartiertje in het VRcafe! Pak de trein en stap uit op Haarlem station. VRcafe ligt super centraal bij het station, met een minuut ben je vanaf het station in het VRcafe

Lees verder »
Open met Pasen

Open met Pasen!

Op zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we Pasen! Leuk om te weten: we zijn op beide feestdagen open! Dus als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit, waarom kom je niet gezellig langs in ons VRcafe voor wat virtual reality plezier?

Lees verder »