Verschillende VR Headsets

Populaire VR headsets

Virtual Reality groeit enorm in populariteit, maar welke VR headsets zijn momenteel het meest populair? Om antwoord te geven op deze vraag hebben wij voor jou een aantal populaire VR headsets op een rij gezet. De headsets in deze blog hebben geïntegreerde schermen en lenzen, en zijn speciaal ontworpen om het beeld naar twee ogen te sturen. Onderstaande VR headsets zijn stand-alone of kunnen verbonden worden met een pc of console. Alles wat je nodig hebt om te gamen zit al in de bril zelf! Laten we snel kijken wat de kenmerken van deze verschillende headsets zijn.

Pimax Vision 8K Plus

Pimax Vision 8K Plus

Pimax Vision 8K is een vrij grote headset. Hoewel het er wellicht wat onhandig uitziet, heeft de headset wel wat tofs! Diagonaal heeft de bril al een kijkhoek van maar liefst 200 graden FOV (field of view)! Wel is deze headset relatief duur, namelijk zo’n €1000. Dankzij de Pimax-compatibiliteitstechnologie ondersteunt deze headset duizenden games van zowel Steam als Oculus Home. Met een hoge resolutie die kan worden opgeschaald tot 4K lijken de games extra realistisch. Nadeel is dat deze headset niet stand-alone is en altijd verbonden moet worden met een krachtige pc of console.


PS VR

PS VR (Sony)

Je raad het misschien al: PS VR wordt mogelijk gemaakt door de Playstation 4. Heb jij een Playstation 4 (of 5)? Dan kun je deze headset gewoon aansluiten en direct beginnen met spelen. De headset, een Playstation camera en Playstation game kunnen gezamenlijk gekocht worden voor ongeveer €380. PS VR, ontwikkeld door Sony, wordt omschreven als een erg gebruiksvriendelijke VR headset. Dit komt doordat het verbindingsproces en het gebruik van de bril zijn relatief makkelijk zijn. Echter kunnen er problemen ontstaan met de enkele camera in de headset. Doordat deze niet altijd even goed traceert, kunnen er bijvoorbeeld problemen of vertragingen ontstaan wanneer je omdraait. Ook zijn de graphics duidelijk slechter dan brillen zoals HTC en Oculus. Al met al zijn gebruikers erg enthousiast over deze headset, die meer beleving geeft aan het gamen met de game console van Playstation.


HP Reverb

HP Reverb is vergeleken met PS VR en Oculus een stuk duurder, namelijk ongeveer €800. Echter heeft deze headset hele interessante lenzen! Je kunt namelijk de breedte van de lenzen aanpassen, zodat je altijd scherp kunt zien. Per oog is er een apart LCD beeldscherm, met een resolutie van 2160 x 2160 pixels, wat zorgt voor mooie graphics. Daarnaast zitten aan de zijkant van de headset kleine boxjes die over de oren van de gebruiker vallen, waardoor je het geluid uit de games altijd goed hoort! Tot slot is de headset voorzien van 4 camera’s en interne sensoren waardoor al jouw bewegingen nauwkeurig te traceren zijn. Een nadeel is echter dat de bril niet draadloos te gebruiken is.


HTC Vive Cosmo Elite

HTC Vive Cosmo Elite

Ook deze bril is een van de duurste in dit rijtje met een prijs tussen de €600 en €1000. Cosmos Elite is alleen te koppelen met een computer of laptop die minimaal beschikt over een NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart, ofwel een krachtige pc of laptop. De bril heeft een erg nauwkeurige tracking systeem. Het herkent wanneer je bukt, springt en draait en maakt daarnaast six degrees en free roam mogelijk. Net als de HP Reverb, heeft deze headset ingebouwde speakers die over de oren van de speler vallen. Met een verversingssnelheid van 90Hz wordt de kans op motion sickness verkleind met deze headset. Ook heeft deze headset iets unieks! Je kunt de bril namelijk door het kantelsysteem omhoog draaien. Zo hoef je de bril niet gelijk af te zetten, maar kun je wel gemakkelijk de echte wereld betreden om bijvoorbeeld iets te pakken. Helaas is deze bril niet wireless te gebruiken.


HTC Vive Pro

HTC Vive Pro

Met een prijs ergens tussen de €800 en €1400 is dit een van de duurdere headsets in het rijtje. Bij deze headset ervaar je beelden in 5K resolutie, wat de beelden 5 keer scherper maakt dan full HD. Daarnaast heeft deze headset een verversingssnelheid van 120Hz waardoor zelfs de snelste actiescènes er scherp uitzien! De ingebouwde microfoon en koptelefoon met 3D geluid zorgen ervoor dat jij je echt verplaatst naar de virtuele werelden. Het nadeel van deze headset is dat hij alleen verbonden kan worden met krachtige game pc’s of laptops. Ook ziet de headset er vrij lomp uit, maar wel is deze ook voor brildragers geschikt om te gebruiken!


Oculus Quest 2

Deze VR headset die je draadloos kan gebruiken, is wellicht de bekendste VR headset op de markt. Met een prijs van plusminus €400 voor de bril inclusief controllers, is de Quest 2 ook nog eens een van de goedkoopste in dit lijstje! Het VRcafe maakt ook gebruik van de Oculus Quest 2. Doordat de bril wireless te gebruiken is, kunnen wij deze aan onze klanten verhuren met VR@Home. Betekent dit dat alleen degene die aan het spelen is VR werelden kan zien? Echt niet! Quest 2 kan namelijk via een draad of het gebruik van een chromecast met een beeldscherm verbonden worden. Hierdoor kan je in ons VRcafe, maar ook thuis, altijd meekijken wanneer jouw vrienden of familie bezig zijn met VR Lasergamen, VR Racen of de VR Experience! De camera’s in de Quest 2 scannen de omgeving, waardoor six degrees en freeroam mogelijk is met deze bril. Doordat de headset jouw bewegingen nauwkeurig meet, herkent het wanneer je springt, bukt en draait. Nog een pluspuntje? De Quest 2 is een stukje uitschuifbaar waardoor je de headset zelfs met jouw eigen bril op kunt gebruiken!


Valve Index VR

Valve Index VR

De duurste headset in deze opsomming is aangekomen: Valve Index is bij webshops te koop voor €2000! Echter zijn er hier veel klachten over binnen gekomen. Het blijkt namelijk dat je deze bril bij steam voor de helft van de prijs kan kopen. Een beetje vreemd dus… Valve Index is niet zonder draad te gebruiken en zal altijd aangesloten moeten worden aan een pc of console.  Naast een verversingssnelheid van 120Hz is deze headset, ondanks haar hoge prijs, niet veel beter dan de concurrerende headsets. Wel zijn de graphics scherp en zien zij er mooi uit. Een ander voordeel aan de Valve Index VR kit zijn de controllers. Deze beschikken over een one-finger-tracking. Hierdoor zijn virtuele werelden op een erg natuurlijke en meeslepende manier te besturen. Iets waarmee deze headset dus wel tussen de concurrenten uitspringt!


Dit waren de populairste headsets op dit moment. Wij zijn erg benieuwd welke headsets er in de toekomst uitgebracht worden en hoe populair deze zullen zijn. Jij ook?

Bereikbaarheid VR

VRcafe het best bereikbare uitje van Nederland

Een VR Experience, speelhal en arcadehal in een! Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een kwartiertje in het VRcafe! Pak de trein en stap uit op Haarlem station. VRcafe ligt super centraal bij het station, met een minuut ben je vanaf het station in het VRcafe

Lees verder »
Open met Pasen

Open met Pasen!

Op zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we Pasen! Leuk om te weten: we zijn op beide feestdagen open! Dus als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit, waarom kom je niet gezellig langs in ons VRcafe voor wat virtual reality plezier?

Lees verder »