Vrouw gebruikt Oculus Quest 2

Handige headset hacks – Oculus Quest 2

De Oculus Quest 2, een van de bekendste VR headsets ter wereld! Zelfs het VRcafe maakt gebruik van deze populaire headset voor VR@Home. Hoewel deze bril zo bekend is, zijn veel functies nog onbekend terrein. Ben jij benieuwd naar de handige headset hacks die het gebruik van de Quest 2 een stuk makkelijker maken? Lees dan snel verder! 

Houdt in gedachte dat deze lifehacks vooral bedoeld voor de mensen die zelf in het bezit zijn van de Quest 2. Ga dus nooit zonder toestemming de instellingen van een VR@Home headset aanpassen!

Afstand van de lenzen

Het is belangrijk dat je altijd scherp beeld hebt bij VR. Daarom kun je de afstand tussen de lenzen van de Quest twee aanpassen. Dit doe je simpelweg door de lenzen vanaf de binnenkant rustig naar de zijkant te schuiven. Terwijl je dit doet zullen de cijfers aan het midden van de headset veranderen. Er zijn 3 opties voor de afstand van de lenzen: 58, 63 en 68 millimeter bril afstand. Maar wat vele mensen niet weten, is dat je je ook tussen deze waardes kunt zitten. Ben jij benieuwd welke oogafstand jij zelf hebt? Je kunt dit gemakkelijk meten door op je telefoon een app te downloaden zoals ‘EyeMeasure’ of een andere app te downloaden door ‘eye pd’ in te tikken in de Apple- of Play Store. Vet handig!


Extra grip voor kleine handen

Dit is waarschijnlijk de bekendste life hack voor de Quest 2. Het is mogelijk om de polsbandjes van de controllers los te maken en op zo’n manier te knopen, dat de strap om de hand zit en niet langer om de pols. Met deze controllers heb je betere grip en voelen bepaalde acties realistischer, bijvoorbeeld het gooien van een voorwerp. Op Youtube staan een aantal handige video’s hoe je zo’n knuckle strap maakt voor de Quest 2 controllers. Het nadeel aan deze ‘life hack’ is echter dat je de controllers niet snel los kan laten om iets te pakken, of om jouw headset op of af te zetten. Daarnaast is deze hack alleen bruikbaar voor kleine handen, omdat de hand anders is een oncomfortabele positie zit door het gebrek aan ruimte.


Gameplay opnemen, screenshotten en casten

Zo’n gave ervaring als VR wil je natuurlijk met zoveel mogelijk mensen delen. Laat het nou net zo zijn dat de Quest 2 veel build-in mogelijkheden heeft om jouw ervaring met anderen te delen. Zo kun je een video maken van jouw gameplay, screenshots maken en casten. Casten maakt het mogelijk om het beeld dat jij ziet te delen met lokale apparaten. Zo kun je de headset bijvoorbeeld door middel van een Chromecast met een televisie verbinden. Wist je trouwens dat je bij ons Chromecasten kunt lenen bij het huren van een VR@Home box? Zonder chromecast is het mogelijk om jouw gameplay via de website van Oculus met lokale computers te delen. Je krijgt de mogelijkheden om de gameplay op te nemen, te screenshotten en/of te casten door op de Oculus menu knop te drukken die zich op de de rechter controller bevindt. Je kunt ook snel een screenshot maken door de Oculus menu knop en de schouder knop tegelijkertijd in te drukken.


Handtracking

Deze functie onderscheidt de Oculus Quest 2 van vele andere VR headsets op de markt. Je kunt deze bril namelijk met je handen besturen. Dit kan handig zijn als je even snel een game wilt downloaden of een YouTube kanaal wilt bekijken en geen zin hebt om je controllers erbij te pakken. Je kunt hand tracking inschakelen door bij de instellingen naar ‘device’ te gaan en de hand tracking optie in te schakelen. Het is mogelijk om deze functie automatisch in te schakelen wanneer je geen controllers vast hebt. Letterlijk een van de handige headset hacks dus!


Shut down

Het is bijna verbazingwekkend hoe weinig mensen dit weten, maar je kunt de Quest 2 volledig uitschakelen. Geen sleep-mode meer dus! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het knopje aan de zijkant van de bril wat langer ingedrukt te houden. Je krijgt nu de mogelijkheid om de headset volledig uit te schakelen of te herstarten. Waarom is het handig om de Quest 2 uit te schakelen, vraag jij je af? Ten eerste, erg vanzelfsprekend, gaat de batterij zo langer mee. Dit betekent meer speelminuten! Ten tweede kan de headset nu niet meer constant data versturen en uit zichzelf updaten zonder dat jij het doorhebt (wat op zich best handig kan zijn!). En tot slot: mocht je geen mega sterke wifi verbinding hebben, dan voorkomt het uitschakelen van de Quest 2 dat de WIFI vertraagd wordt door een apparaat dat constant data uitstuurt.


Voice commands

Er is geen snellere manier om opdrachten uit te voeren dan met een voice command, ofwel een spraakopdracht. Quest 2 biedt deze optie gelukkig aan haar gebruikers aan. Zo kan je door het gebruiken van jouw stem door menu’s navigeren en games opstarten. Je kunt voice commands inschakelen door via de instellingen naar ‘quick settings’ te gaan. Hierna druk je op het knopje dat lijkt op een driehoek en daarna krijgt men de mogelijkheid om opdrachten op te geven door middel van hun stem.


Voorkom direct zonlicht

Het is eerder een tip dan een lifehack, en hoewel het vanzelfsprekend klinkt, toch is het handig om dit te weten. De Oculus Quest 2 mag je nooit in direct zonlicht leggen of gebruiken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de lenzen permanent beschadigd raken omdat deze ingebrand kunnen worden door de zon. Het wordt daarom afgeraden om de Quest 2 buiten te gebruiken.


VR naar RL

Twee keer op de zijkant van de headset tikken en je schakelt van Virtual Reality (VR) naar het echte leven (Real Life, RL). De interface van de game schakelt hiermee over naar de camera’s aan de buitenkant van de bril. Super handig als je even snel iets moet verplaatsen, jouw huisdier voor je voeten loopt, of als je snel een slokje drinken wilt nemen! Het inschakelen van deze double-tap is simpel. Via instellingen klik je op ‘guardian’ en dan krijg je mogelijkheid om ‘double tap for passthrough’ in te schakelen. Simpel en handig!


Deze handige headset hacks kunnen erg handig zijn om jouw VR ervaring met de Oculus Quest 2 een stuk makkelijker en realistischer te maken. Wij hopen jullie hiermee genoeg handige headset hacks te hebben gegeven! 

Virtual reality en concerten

Virtual reality en concerten

Virtual reality kan de manier waarop we concerten ervaren veranderen. In deze blog hebben we het over een paar manieren waarom virtual reality je concertbeleving kan veranderen.

Lees verder »
VR ouderen

VR in de ouderenzorg

Bij ons in VRcafe Haarlem vieren we de herfstvakantie met een geweldige actie. Stap binnen in de betoverende wereld van virtual reality en geniet van de leukste games.

Lees verder »