mark zuckerberg presentatie over Meta Quest

Meta Platforms

Je hebt het waarschijnlijk al voorbij horen komen op het nieuws: Het bedrijf Facebook krijgt vanaf 28 oktober 2021 de naam Meta Platforms, kortweg Meta. Dit Amerikaanse bedrijf, mede opgericht door Mark Zuckerberg, is eigenaar van onder andere Instagram, WhatsApp en Facebook. Wat heeft Meta Platforms aan gebruikers te bieden en wat is de visie van dit ‘vernieuwde’ bedrijf? Je leest het allemaal in deze blog! 

Voor de duidelijkheid: de app/website Facebook zal wel zijn naam behouden, alleen het overkoepelende bedrijf wisselt van naam. 


VR Revolutie

Toen Meta nog Facebook heette, kocht het in maart 2014 het bedrijf Oculus over voor 2 miljard dollar. Sindsdien is Oculus onwijs bekend geworden. Echter werd niet alleen dit Amerikaanse technologiebedrijf populairder: in de 6 jaar nadat Oculus werd overgekocht (tussen 2014 en 2020) zijn er meer dan 65 verschillende VR headsets ontworpen! Zou het toeval zijn dat dit gebeurde nadat Facebook Oculus over kocht? 

Pssst! Wist je dat ook ons VRcafe gebruikt maakt van VR headsets van Oculus? 


Waar staat Meta voor?

Oculus houdt zich bezig met virtuele werkelijkheden (VR) en verwante technologie. Iets waar ook Meta zich op gaat focussen. Op termijn wilt Meta de internetgebruiker laten evolueren naar een metaverse. Met metaverse wordt de volgende generatie bedoeld, waarbij bestaande, gedeelde, en virtuele ruimtes verbonden zijn in een virtueel universum. Bij deze toekomstvisie van Meta zullen virtual reality (VR) en augmented reality (AR) een grote rol spelen. 


Hoe gaat Meta te werk?

Meta wil de grenzen tussen de fysieke en virtuele wereld vervagen door gebruik te maken van VR headsets. Andrew Boswroth, technologie chef van Meta, geeft namelijk aan dat smartphones niet geschikt zijn om alle aspecten van de driedimensionale (3D) wereld te omvatten. Het bedrijf heeft zelfs een alliantie met Ray-Ban gesloten, om in de toekomst zelf virtuele brillen te gaan ontwerpen. Men denkt dat Meta dit doet met als hoop minder afhankelijk te zijn van de Iphone maker Apple. 


Wat kunnen gebruikers doen met Meta?

Meta staat voor het connecten van mensen. Zo kan je terwijl je in virtuele werelden bent gewoon videobellen met je vrienden of op berichten van jouw familie reageren.. Ook staat Meta voor het vervagen van grenzen tussen fysieke en virtuele werkelijkheid, bijvoorbeeld door fysieke kunst via de headsets te laten omtoveren naar 3D art. Alles wat nu tastbaar is zoals foto’s, video’s, kunst, muziek, films en games zal in de toekomst allemaal een hologram kunnen zijn, aldus Zuckerberg


Privacy & Safety

Meta geeft aan privacy en veiligheid erg belangrijk te vinden. Daarom vinden ze het belangrijk dat jij als gebruiker zelf mag kiezen wanneer je met andere mensen wilt zijn, kan je teleporteren naar privé bubbels wanneer je alleen wilt zijn en kun je mensen blokkeren die jij niet in jouw virtuele wereld wilt hebben. Meta geeft aan dat zij begrijpen dat niet iedereen wilt dat hun social media accounts gelinkt zijn met de virtuele werelden. Daarom willen zij het mogelijk maken om, bijvoorbeeld bij Meta work (virtuele wereld waarin je jouw baan kunt uitvoeren), in te loggen via een account dat niet van Facebook is. 


Voor nu klinken de standpunten van Meta nog erg als toekomstplannen. Wanneer deze uitgevoerd zullen worden en hoe succesvol deze zullen zijn, is nog maar af te wachten. Laten we hopen dat de privacy & safety die Meta beloofd, daadwerkelijk uitgevoerd zullen worden en dit bedrijf niet zoveel schandalen op haar naam zal krijgen als Facebook heeft gehad. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar de mogelijke groei en ontwikkelingen van VR door de opzet van dit bedrijf.

Bereikbaarheid VR

VRcafe het best bereikbare uitje van Nederland

Een VR Experience, speelhal en arcadehal in een! Vanaf Amsterdam Centraal ben je binnen een kwartiertje in het VRcafe! Pak de trein en stap uit op Haarlem station. VRcafe ligt super centraal bij het station, met een minuut ben je vanaf het station in het VRcafe

Lees verder »
Open met Pasen

Open met Pasen!

Op zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we Pasen! Leuk om te weten: we zijn op beide feestdagen open! Dus als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit, waarom kom je niet gezellig langs in ons VRcafe voor wat virtual reality plezier?

Lees verder »