Man raakt hologrammen aan

Verschillende vormen van XR

Virtual Reality is een vorm van XR, ofwel Extended Reality. Het is dus zeker niet vreemd dat VR vaak verward wordt met de andere soorten van XR. Ben jij benieuwd naar welke verschillende vormen van XR er zijn en wat het verschil tussen deze realiteiten is? Lees dan snel verder!

Wat is XR?

Laten wij bij het begin beginnen. Wat is nou precies XR? Extended Reality, beter bekend als XR, is de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en andere immerse technologieën. Het is een moderne uitvinding waarbij de fysieke wereld en de digitale wereld te verbinden zijn op manieren waar men vroeger alleen maar van kon dromen.


What is VR?

Virtual Reality (VR) is een volledig digitale omgeving. Je kunt deze digitale realiteit betreden door een VR headset, ook wel een bril genoemd, op te zetten. Wanneer je zo’n headset opzet, is er niets meer van de echte wereld te zien. Virtual Reality maakt het dus mogelijk om een nieuwe wereld te zien, horen en voelen. Door het gebruik van controllers is het mogelijk om deze wereld te verkennen en manipuleren. Echter kun je bij VR ook de digitale werelden begoochelen door te bewegen met jouw lichaam. Zo herkennen VR headsets wanneer jij bijvoorbeeld loopt, springt, bukt en omdraait.


Wat is AR?

AR is kort voor Augmented Reality. In het Nederlands wordt dit vertaald als een ‘toegevoegde realiteit’. Bij AR wordt de fysieke wereld vermengd met hologrammen (door middel van een AR-headset of een vergelijkbare technologie). Door middel van een computer worden er dus elementen toegevoegd aan een live beeld van de werkelijkheid. Een bekend voorbeeld van AR is Pokemon go. Vaak wordt AR op een scherm getoond, maar AR kan ook ontstaan door beelden op brilglazen te projecteren. Het verschil tussen VR en AR is dus dat je bij AR de werkelijkheid blijft zien, waar je bij VR in een compleet andere wereld wordt geplaatst. 


Wat is MR?

Mixed Reality, in het kort MR, wordt vaak omschreven als een combinatie tussen VR en AR. Bij MR vervagen de grenzen tussen de fysieke en digitale realiteit. MR brengt de fysieke wereld in kaart zoals deze daadwerkelijk is, en projecteert daar digitale producten in. Kenmerkend aan MR is dat je altijd je handen vrij hebt, en dat jij jouw handen kan gebruiken voor interactie met de digitale objecten. Verder zijn de digitale objecten ook interactief met de huidige wereld.


That’s it! Hopelijk gaf deze blog jouw genoeg duidelijkheid over de verschillende vormen van XR en is de verwarring tussen verschillende begrippen hierbij weggenomen!

Bereikbaarheid VR

VRcafe the best accessible outing in the Netherlands

A VR Experience, gaming arcade and arcade in one! From Amsterdam Central Station, you can be at the VRcafe within 15 minutes! Take the train and get off at Haarlem station. VRcafe is super central to the station, with one minute you are from the station in the VRcafe

Read more »
Open met Pasen

Open for Easter!

On Sunday, March 31 and Monday, April 1, we celebrate Easter! Cool to know: we'll be open on both holidays! So if you're still looking for a cool activity, why not stop by our VRcafe for some virtual reality fun?

Read more »